logo
facebookinstagram
borászat blog

2024.08.01

Szüreti időpont

Szüret

A szüreti időszak a szőlőtermesztés egyik legfontosabb és legizgalmasabb része. A szüret nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem egy komplex folyamat része, amelynek célja a legjobb minőségű szőlő elérése a bor készítéséhez. Ebben a bejegyzésben a szüret szakmai aspektusait és a modern technikák alkalmazását vizsgáljuk.

Szüreti időpont

Szüret

A szüreti időszak a szőlőtermesztés egyik legfontosabb és legizgalmasabb része. A szőlőszüret nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem egy komplex folyamat része, amelynek célja a legjobb minőségű szőlő elérése a bor készítéséhez. Ebben a bejegyzésben a szüret szakmai aspektusait és a modern technikák alkalmazását vizsgáljuk.

A szüret időpontja

A szüret időpontjának meghatározása kritikus fontosságú a szőlő minősége szempontjából. A szőlő érésének nyomon követése, a cukortartalom, a savtartalom és a pH szint mérése mind szerepet játszanak abban, hogy mikor érkezik el az ideális betakarítási időpont.

Az érettség két fő tényezőre osztható: technikai érettség és teljes érettség.

Technikai érettség: Ez a szőlőszemek kémiai és fizikai tulajdonságaira vonatkozik. A szőlő cukortartalma, savtartalma és pH szintje alapján határozható meg, hogy a szőlő technikai értelemben elérte-e a megfelelő érettséget a betakarításhoz. Például egy könnyed fehérbort vagy rozét korábban kell szüretelni, még a teljes érés előtt, míg a sűrűbb, komplex fehérborok több időt igényelnek, és csak a teljes érésben vagy utána kerülnek betakarításra.

Teljes érettség: Ezt a szőlőszemek ízének és aromáinak komplexitása határozza meg. A teljes érettség akkor következik be, amikor a szőlőszemek ízjegyei, mint a gyümölcsös jegyek és a tanninok, elérik a kívánt szintet a bor készítéséhez. Ez különösen fontos a vörösborok esetében, ahol a tanninok és az ízek érettsége befolyásolja a bor textúráját és ízét.

Klímaváltozás és érési nehézségek

A klímaváltozás jelentős hatással van a szőlőtermesztésre és a szüret időpontjára. A melegebb hőmérsékletek következtében a szőlőszemek gyorsabban érnek, ami csökkenti a savak szintjét és növeli a cukor- és csersavtartalmat. Ez az alacsonyabb savtartalom és magasabb csersavtartalom nehezíti a könnyed, gyümölcsös, frissebb stílusú borok készítését, amelyek nagy keresletnek örvendenek a piacon.

Kutatási adatok:

  • Egy 2021-es tanulmány, amelyet a Journal of Wine Research publikált, kimutatta, hogy a globális felmelegedés következtében a savtartalom csökkenése a szőlőszemekben 20%-kal nőtt az elmúlt két évtizedben, míg a cukortartalom 10%-kal emelkedett (Jones et al., 2021).
  • A California State University által végzett kutatás szerint a savak csökkenése és az alkohol szint növekedése a borok ízprofiljára is hatással van, gyakran nehézkesebbé és kevésbé frissé válva (Williams et al., 2020).

Szüret és borászati trendek

A modern borászatban a trendek folyamatosan változnak, és a borászok egyre inkább figyelembe veszik a szőlő érettségének különböző tényezőit. Az alacsonyabb alkoholtartalmú borok népszerűsége növekszik, mivel ezek a borok frissebbek és könnyedebbek, ami a klímaváltozás hatásaival szembeni válaszként jelenik meg.

Megoldási javaslatok:

Több szüreti időpont alkalmazása egy táblán: Egy szőlőtáblán belül több szüreti időpont alkalmazása segíthet a savtartalom megőrzésében. Ez lehetővé teszi, hogy az érett szőlőszemek betakarítása a legoptimálisabb sav- és cukortartalommal történjen, így egyensúlyba hozható a bor ízprofilja.

Magasabb savtartalmú fajták alkalmazása: A magasabb savtartalmú szőlőfajták használata segíthet a savak megőrzésében és a borok frissességének fenntartásában, még a melegebb klímakörülmények között is. Például a Riesling fajták magasabb savtartalmúak és jobban alkalmazkodnak a melegebb éghajlathoz.

Több hónaljhatás meghagyása: A hónaljhatás, vagyis a levélzet alatt lévő zöld rész meghagyása, potenciálisan hozzájárulhat a savszerkezet javításához, mivel a levélzet védelmet nyújt a szőlőszemeknek és befolyásolhatja a szőlő fotoszintézisét. Egyes kutatások szerint a levélzet mennyisége és elhelyezkedése hatással lehet az almasav arányára és ezzel a bor savasabb ízére és frissességére. A tudományos bizonyítékok vegyesek, és a legjobb gyakorlat a helyi adottságok és a szőlőfajták figyelembevételével történik.

Geológiai térkép alapú szüretelő kombájn alkalmazása: A modern szüretelő kombájnok, amelyek geológiai térkép alapján képesek a területen érettségtől függően válogatni, tökéletesítik a szüretet. Ezek a kombájnok lehetővé teszik, hogy a szőlő érettségi állapota szerint szelektáljanak, így pontosabb és jobb minőségű szőlőbetakarítást biztosítanak.

Összegzés

A szüret időpontjának meghatározása és a szőlő technikai és teljes érettségének figyelembevétele kulcsfontosságú a borok minősége szempontjából. A klímaváltozás hatásai, mint a savak csökkenése és a cukor- és csersavtartalom növekedése, új kihívásokat jelentenek a borászat számára. A modern technikák és a tudományos kutatások segíthetnek abban, hogy a szüret és a borászat a legjobb minőséget biztosítsa a változó körülmények között is.

Források:

  • Jones, G. V., White, M. A., & Cooper, O. R. (2021). "The impact of climate change on wine production and quality." Journal of Wine Research.
  • Williams, P. J., & Hedges, J. C. (2020). "Climate change and its effect on wine quality." California State University.
  • Holzapfel, B., Kassemeyer, H. H., & Keller, M. (2007). "Influence of canopy management on grape composition: A review." Journal of Wine Research, 18(1), 43-57.